HTML

Afrikai kalandok

Malawiban töltött napjaimról fogok itt beszámolni.

Friss topikok

  • ecc: Szia! Írj nyugodtan a martonkriszti@yahoo.de címre. Talán még Afrikából válaszolok :) (2011.01.11. 16:56) SOYA MILK PREZENTÁCIÓ
  • ecc: Megoldódott!! Az egyik csoporttársamért kijönnek autóval, úgyhogy ők fogják hazavinni a bőröndömet... (2010.12.17. 16:19) Elszaladt az idő
  • hitapu: ......de azért örölök, hogy ilyen izgalmas úton vettél részt, jól csináltátok.... (2010.11.25. 15:32) Nyaralás
  • hitapu: Szai Mityi!!! Örülök, hogy magszabadultatok a patkánytól, de azért hagy kérdezzem meg, hogy hogy f... (2010.11.20. 18:53) Ismét Amalikában
  • ecc: Köszönöm mindenkinek!!! Jól esik, hogy gondoltatok rám!! 2 hónap, és megyek haza :) Hiányoztok!! (2010.11.16. 16:10) Patkányok, gyomorrontás

Linkblog

2010.07.23. 18:45 ecc

Community development Tykával

 

Tyka 32 éves sokat tapasztalt lány, aki a nagytöbbséggel ellentétben arra jutott, hogy ő nem a gyerekekkel akar itt dolgozni, hanem a felnőttekkel.

Csütörtökön vele másztam hegyet. Szerencsére nem indultunk túl korán, szóval kialudtam magam, viszont nem voltam okos, és nem kentem be magam eléggé. Ennek köszönhetően  rákvörösre égett a fülem, az orrom és a vállam. Most fáj rendesen. És a súlylimit miatt ilyenre krémem sincs. Pedig Anya otthon mindig bekent a zöld hűsítő Tropicana krémmel, jól jönne most… J

Tyka heti 14 falut látogat, vagyis napi kettőt. Nincs szabadnapja. Az egy hetes holidayt sem vette ki. Háát, nálam elszántabb a munka terén, az biztos. Green action-öket csinál minden faluban, általában mindenhol ugyanazokat. Most pl egy pottyantós wct épített a helyieknek, és ma már csak a wc körüli föld elrendezése volt soron. Kapáltam kicsit én is J És tippy tap-ot csinált a WC mellé, ez nem tudom mi magyarul, de a lényeg, hogy egyszerű kézmosórendszer. Majd töltök fel képet róla. Sőt, lehet videót is.

Reggel fél10től délután 4ig jártuk a környéket, úgyhogy volt időnk beszélgetni. Mint minden önkéntesnek, neki is megvan a maga lesújtó véleménye a dolgok működéséről Malawiban és az ide kapcsolódó érdekekről. Vagyis, az ő elmélete máris elbizonytalanított a preschoolos munkámmal kapcsolatban.

Malawiban nem olyan rég óta, de ingyenes lett az általános iskola. Ezért most minden gyerek jár iskolába, vagyis a többség. Annak ellenére, hogy Tyka szerint teljesen hasznontalanul. Mert a gimnázium és a felsőbb oktatás már nem ingyenes, vagyis a világ egyik legszegényebb országában természetesen igen kevés ember engedheti meg magának, hogy továbbtanuljon. Általános iskolás végzettség viszont szinte semmire nem elég. Ezek a gyerekek jó esetben megtanulnak írni, olvasni, de hasznát nem fogják venni, mert továbbra is a földeken fognak kapálni.

Épp ezért Tyka szerint Malawiban igazából nincs is szükség erre az európai oktatási rendszerre, mert nem működik így. Ha a további képzés is ingyenes lenne, akkor viszont az emberek elkezdhetnének a faluból a városba költözni, és  a nagy TNC-knek dolgozni (multik), amik persze rögtön beáramlanának Malawiba az olcsó munkaerő miatt és az itteniek keresnének is valamennyi pénzt, rögtön TVt, autót szeretnének venni, amit persze Európa és Kína és a többiek repesve várnak, hiszen hatalmas új piac nyílna meg előttük. És akkor máris ott tartanánk, ahol Kína tart most. Szóval Tyka szerint a preschoolos melónak sincs sok értelme. Ő azt mondta, inkább csinál community development-et, így próbálva megkönnyíteni és higénikusabbá tenni a falusiak életét. Pl wct épít, firefood saving stone-t, tippy tapot, solar cookert, latrinát, soya tejet és még ki tudja miket.

Én is szívesebben csinálnék hasonló dolgokat IS (bár a gyerekek angolra tanítása azért sem haszontalan, végülis ez a hivatalos nyelv, és elég siralmas a malawiak nyelvtudása), ha meglenne a tudásom hozzá. De emlékszem, Holstedben is mit össze nem szenvedtem a nyomorult solar cookeremmel. És a dán napon nem is működött. Pedig Alex minden nap kirakta a kertbe háátha most majd felforr benne a víz. De azt megfogadom, hogy ittlétem alatt hasznát veszem a solar cooker-es tudásomnak, és fogok egyet csinálni, szerintem tartok egy kurzust a college-ban erről a leendő tanároknak. Sőőőt, megépíttetem velük, és talán az afrikai napon még működni is fog. Tippy tapot is tudok építeni.

És igen, így könnyeben főznek majd, változatosabb ételeket esznek majd, kevésbé lesznek alultápláltak, kevésé lesznek fogékonyak a betegségekre, sőt kevesebb esélyük is lesz elkapni betegségeket, mert higénikusabb wcjük is lesz, stb. Vagyis lehet hogy 100 öt év alattiból majd csak 10 fog meghalni hasmenésban, maláriában. (bár ez egy újabb megoldatlan probléma…)  És akkor jön majd az igazi népességrobbanás, és akkor annyi az olyan sokat hirdetett family planningnek... Egy időre.

Aludtam egy-kettőt a dologra, és arra jutottam, hogy írni, olvasni és angolul beszélni azért sem felesleges senkinek még itt Malawiban sem. Persze nem biztosíték semmire a nagytöbbségnek, de lehet egy alap. 

Kiváncsi lennék, szerintetek minek van hosszútávú értelme itt. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://malawinapjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr102171567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása